Bestyrelsesformand Anne Louise Eberhard: Jobopslag er et plaster – vi bør grave dybere

Prisvinder Anne Louise Eberhard blev kåret som vinder af Women’s Board Award 2020 af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary i januar. (Foto: Hasse Ferrold)

Resumé: Anne Louise Eberhard har efter en lang karriere som topleder i Danske Bank, Lindorff AS og Intrum Justica AB valgt en fuldtidskarriere i bestyrelser som formand for Moneyflow, næstformand i Finansiel Stabilitet og medlem i FLSmidth, Bavarian Nordic, Knud Højgaards Fond og TopDanmark. Om KIBs forslag om offentligt opslåede stillinger til ledelse- og bestyrelsesposter: ”Jeg tror, at det vil være et besværligt led, der ikke skaber værdi. Det kan ses som et plaster i forhold til den egentlige problemstilling. Den handler om den moderne kvindes og mands rolle i samfundet.”

Publiceret 16. august 2020 – Af Peter Horn

Anne Louise Eberhard går frisk til sagen, når hun skal vurdere Kvinder I Bestyrelsers forslag om offentligt opslåede stillinger til ledelse- og bestyrelsesposter: ”Det kan jeg ikke anbefale. Det kan måske være et plaster i forhold til den egentlige problemstilling om den moderne kvindes og mands rolle i samfundet. Der kan laves mange mere eller mindre relevante lappeløsninger, men vi bør ikke – heller ikke politisk – dække over de faktorer, der sætter både kvinder og mænd tilbage i karrieren. Vi må grave dybere. Skal vi give ens muligheder for at få adgang til leder- og bestyrelsespositioner, må vi også sikre det ens udgangspunkt. Kvinderne bliver – og det ved jeg af egen erfaring – sat bagud, når de skal stifte familie og have børn. Det betyder, at alt for mange giver op, fordi opgaverne med karriere og job samtidig med børn og hjem hober sig op, og fordi de kommer i konflikt med den stereotype definition på ”den gode mor”. Det er dér, jeg synes man skal sætte ind.”

Anne Louise Eberhard, HD (IØ), cand. jur. fra KU med supplerende kortere uddannelser fra Harvard, Insead og CBS, modtog i januar prisen Women’s Board Award 2020 af Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary. Prisen blev uddelt for 7. gang og tidligere til bl.a. adm. direktør Eva Berneke, KMD, adm. direktør Merete Eldrup, TV2 Danmark og adm. direktør Lene Skole, Lundbeckfonden. Juryen om valget: ” (…) Efter 30 års karriere i den finansielle sektor, bidrager Anne Louise Eberhard i bestyrelser indenfor både finans, industri, fintech og biotech. Her fremhæves hun som et yderst kompetent, aktivt, engageret og professionelt bestyrelsesmedlem med en rig og bred erfaring, som hun forstår at sætte i spil.”

”Vi mangler en gennemgribende diskussion om den moderne kvindes og mands rolle i samfundet,” siger Anne Louise Eberhard.

Vi skal have andre præmisser
I forhold til forslaget om opslag af leder- og bestyrelsespositioner mener Anne Louise Eberhard, at det vigtigste ikke er, at man har muligheden for at søge: ”Det er, at man har baggrunden for at kunne søge og komme i betragtning. Jeg har bl.a. prøvet at rejse en debat gennem medierne om tvunget ligedelt barsel, men det finder de ikke interessant, selv om Danmarks Statistik har gjort op, at ”fædre og mødres gennemsnitlige antal barselsdage for nyfødte” for fædre er 31,9 dage og for mødre 273,9 dage. Det er jo kernen i det hele. Kvinder har samtidig færre arbejdstimer til rådighed, nemlig 2,2 timer færre pr. uge end mændene (hjemmeboede børn under 6 år). Som kvinde skal man altså være længere væk fra arbejdsmarkedet, samtidig med, at man har færre arbejdstimer til rådighed. Det er bestemt ikke lige vilkår. Politikerne må altså hjælpe os med at få nogle andre præmisser. Og det skal starte i hjemmene.”

”Kvinder er i gennemsnit ni gange så længe på barsel som mænd. Om det betyder noget?”

Anne Louise Eberhard nævner, at udover de ændrede præmisser i hjemmene viser forskningen også, at det er vigtigt for piger at have rollemodeller i deres mødre: ”Hvor moderen er udearbejdende leder, er der større sandsynlighed for, at datteren vil gå samme vej. Er moderen hjemmearbejdende, vil det på samme måde præge datteren. Ved eftertanke vel også manden og sønnen i hans opfattelse af kvinder. Jeg mener, at vi dér har en opgave sammen med politikerne. Hvorfor arbejder dobbelt så mange kvinder som mænd på deltid? Det må vi se på.”

Ny tilgang til prægning og uddannelse


Anne Louise Eberhard mener ikke, at samfundet skal afskaffe de lyserøde og de lyseblå – den kønsmæssige prægning fra nyfødte og videre i livet. Mænd og kvinder er jo forskellige, og det er positivt. Det vigtigste er, at vi giver lige muligheder og vilkår for dem, der vil og kan, både for kvinder og mænd, og i øvrigt alle minoriteter.

Som hun sagde, da hun modtog Women’s Board Award: ”Vigtigst er nok, at jeg med prisen håber at kunne inspirere mange flere kvinder til at gribe karrieren og de spændende udfordringer og oplevelser, der følger med.”

Anne Louise Eberhard deltager i Kvinder I Bestyrelsers konference ”ALLE VINDER” fredag 18. september 2020 – i debatpanelet.

Læs mere: https://pov.international/international-bestyrelsespris-kvinder-skal-sige-ja-til-dansen-og-tage-formandsposten/

https://pov.international/konsapartheid-lyserode-og-lysebla-born-giver-ulige-karrieremuligheder/

Flere interviews:  Folketing: Flertal for jobopslag som alternativ til kvoter1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.