Carlsberg: 40% kvinder i alle vore bestyrelser i 2021

Resumé: For 10 år siden – i 2012 – bebudede Carlsbergs daværende bestyrelsesformand, at fra 2015 skulle mindst 40 procent af bestyrelsesmedlemmerne valgt på generalforsamlingerne skal være kvinder.Det oplyste koncernen ifølge Ritzau i en meddelelse til børsen i København. Samme år skrev Politiken, at aktionærerne i Carlsberg ifølge Catalyst kunne have tjent over 2 mia. DKK mere med tre kvinder i bestyrelsen over fire år. Men i år skal det være, fremgår det af bryggerigigantens Diversity & Inclusion Policy.

Publiceret 21. februar 2021 – Af Peter Horn- Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

”Medlemmerne skal vælges ud fra deres samlede kompetencer. Men bestyrelsen lægger også vægt på fordelene ved en bredt sammensat bestyrelse hvad angår erfaring, stil, kultur international erfaring og køn,” citerede Ritzau bestyrelsesformand Povl Krogsgaard-Larsen for i 2012.

Carlsberg ville med handlingsplaner tilstræbe at “øge antallet af kvinder i ledende stillinger i selskabet”.

– På den forstående generalforsamling vil vi tage de første skridt i retningen af at indfri nogle af disse målsætninger, sagde bestyrelsesformanden. Faktisk indstillede Carlsberg to kvinder til bestyrelsen, Det var Donna Cordner og Elisabeth Fleuriot. De skulle ind på to nye poster i bestyrelsen.

Catalyst: Carlsberg har tabt milliarder af aktionærernes penge
Samme år skrev Kåre Pedersen i Politiken: ”Når den mandlige danske erhvervselite vælger bestyrelsesmedlemmer, foretrækker de i ni ud af ti tilfælde mænd. Det viser en gennemgang foretaget af Politiken Research. Dermed er andelen af kvinder stort set på samme niveau som i 2001.
Og det er ikke bare skidt for ligestillingen. Stadig mere forskning peger også på, at såvel aktionærer som samfundet årlig taber milliarder af kroner på de mandsdominerede danske bestyrelser.”


»Der er meget klare beviser for, at der følger bedre finansielle præstationer med et proportionalt antal kvinder i virksomhedernes bestyrelser«, sagde Eleanor Tabi Haller-Jorden , der er analytiker i den internationale tænketank Catalyst. (Se  (14) How to avoid gender stereotypes: Eleanor Tabi Haller-Jordan at TEDxZurich – YouTube )

Hun henviste til, at virksomheder, som har mindst tre kvinder i bestyrelsen over fire år, forrenter deres egenkapital 46 procent bedre end virksomheder, som ikke har kvindelige bestyrelsesmedlemmer.

”Carlsberg A/S har i dag (2012, red.)  ingen kvinder i sin 12 mand store bestyrelse. For ølproducenten ville Catalysts tal betyde, at årsresultatet på 5,1 milliard kroner i 2011 i stedet ville have været 7,5 milliarder. Altså 2,4 milliarder kroner større,” skrev Politiken.

Tre kvinder og seks mænd
Carlsberg A/S har ifølge Erhvervsstyrelsen på generalforsamlingen valgt tre kvinder og seks mænd i sin bestyrelse. Kvinderne er Lilian Margareta Fossum Biner, Domitille Doat-Le Bigot og Majken Schultz.
Andre selskaber i Carlsberg Group, registreret i Danmark, er bl.a.:
Carlsberg Breweries A/S har fire generalforsamlingsvalgte mænd.
Carlsberg Finans A/S har to mænd og en kvinde, valgt på generalforsamling.
Carlsberg Invest A/S har to mænd og en kvinde, valgt på generalforsamling.
Carlsberg International A/S har to mænd og en kvinde, valgt på generalforsamling.
Carlsberg Danmark A/S har tre mænd og en kvinde, valgt på generalforsamling.

Opgør med bestyrelseskonstruktion

Carlsbergfondet tager et opgør med en usædvanlige konstruktion, hvor de fem medlemmer af bestyrelsen alle i dag sidder i bryggeriets bestyrelse. Formandsposten i bryggeriet har været reserveret Carlsbergfondets formand.

Dagbladet Børsen betegner det som ”et enkelt, men historisk greb, som Carlsbergfondet med formand Flemming Besenbacher nu foretager sig”.

Carlsbergfondet blev grundlagt 25. september 1876, da brygger J.C. Jacobsen formulerede fundatsen for Danmarks første erhvervsdrivende fond. I 2013 blev Carlsbergfondets fundats ændret. Fonden var herefter kun er pålagt at eje aktier svarende til en andel på mindst 51% af stemmerne i Carlsberg.

Flemming Besenbacher har været formand for Carlsbergfondet og Carlsberg siden 2012.

Fra 2023 vil kun to pladser i bryggeriets bestyrelse tilfalde Carlsbergfondets medlemmer, som alle er professorer og videnskabsmænd, valgt gennem Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Fra samme år vil formandsposten i Carlsberg tilgå en person uden for ejerkredsen. Carlsbergfondets formand vil fremover være næstformand.

“Den fremtidige ændring i sammensætningen af bestyrelsen for Carlsberg A/S bunder i god selskabsledelse og hensyntagen til den diversitet, det branchekendskab og de globale erhvervsmæssige erfaringer, som bestyrelsen for en moderne og progressiv international virksomhed bør repræsentere,” siger professor Flemming Besenbacher, der i dag er bestyrelsesformand i Carlsbergfondet og formand for bestyrelsen i Carlsberg. Han eller Carlsbergs øverste ledelse ønsker ifølge Børsen ikke at stille op til interview og kommentere ændringen yderligere før selskabets næste generalforsamling.

Og så var der lige det med kvinderne, der skal udgøre 40% af bestyrelserne i de danske Carlsberg-selskaber.

Læs mere:

Policy_Ethics (carlsberggroup.com)