Folketinget: Derfor vil vi ændre fra måltal til opslag af leder- og bestyrelsesjob

Den trebenede stol fra kampagnen ”Der mangler noget”, der startede det hele.

Resumé: KIB – Kvinder I Bestyrelser stiller med partier i Folketinget forslag, der kan ændre nuværende krav om måltal og politikker hos de største virksomheder til krav om opslag af alle ledelses- og bestyrelsesposter. Beslutningsforslag 23. marts efter forespørgselsdebat med erhvervs- og ligestillingsministre. Forslaget kan følges på Folketingets TV på tirsdag.

Publiceret 21.marts – Af EM – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Folketinget skabte under en forespørgselsdebat tirsdag 16. marts med erhvervsminister Simon Kollerup (S) og ligestillingsminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) mulighed for at ændre beslutningsgrundlag og dermed de nuværende bestemmelser for måltal og politikker for det underrepræsenterede køn til et forslag om at opslå alle ledelses- og bestyrelsesposter ved lov.

Det sker på baggrund af et forslag fra organisationen KIB – Kvinder I Bestyrelser. Forslaget er blevet til efter kampagnen ”Det mangler noget!”, hvor 10 virksomheder, der på det tidspunkt have problemer med at opfylde kravene til måltal og politikker, modtog en trebenet stol – for at illustrere de manglende kvinder – og et tilbud om at få det fjerde ben, hvis de ville indgå i en dialog om kvinderepræsentationen i deres ledelse og bestyrelse. Brancherne var medico, fødevarer, landbrug, energi, finans, legetøj og leisure.

”Vi vil gerne aktivt gøre noget ved lovgivningen, så kvinder og mænd stilles lige,
når der kan søges poster til ledelse og bestyrelser,” siger KIBs bestyrelsesformand Annette Piilgaard
med stolen fra kampagnen, der startede det hele.

”KIBs medlemmer arrangerede efterfølgende en konference ”Alle vinder” med deltagelse af Folketingets ligestillings- og erhvervsordførere, samt repræsentanter for erhvervslivets top og organisationerne Fagbevægelsens Hovedorganisation og DJØF. Det førte til, at politikerne lovede at føre forslaget om opslag af alle ledelses- og bestyrelsespositioner videre i Folketinget,” siger KIBs bestyrelsesformand Annette Piilgaard, der er adm. direktør og partner i reklamebureauet NORD DDB CPH.

”KIB havde i forvejen interviewet de fleste af Folketingets partier og sikret sig deres holdning til forslaget. Dermed tegner det til, at der nu er tilslutning fra S, SF, Radikale og Enhedslisten samt De Frie Grønne, der har stillet forslaget gennem Sikandar Siddique,” siger KIBs bestyrelsesformand.

”Nu har der så været en forespørgselsdebat i Folketinget. Så må vi se, om beslutningsforslaget kan vinde flertal 23. marts.”

Annette Piilgaard fortæller, at ”forslaget favoriserer både de kvinder og mænd, der i dag ikke har en reel chance for at blive en del af ledelses- og bestyrelsesarbejdet, fordi ledelses- og bestyrelsesposterne stort set er usynlige. Man kan hverken se eller søge dem. Ved at skabe større transparens via opslag af bestyrelsesposterne ved lov gør vi ikke bare de mulige kandidater en karrieremæssig tjeneste. Virksomhedernes ejere og bestyrelserne får fordelen af, at der er flere kvalificerede at vælge mellem. Dermed kan virksomhederne styrke konkurrenceevnen. Det gør samfundet rigere,” konkluderer KIBs bestyrelsesformand.

Læs mere og bliv medlem: www.kvinderibestyrelser.dk