
Resumé: I sin bog “Karrierespillet”, som Peter Horn har brugt som udgangspunkt for career management for erhvervsledere i ind- og udland, er der i høj grad tale om ”survival of the fittest”, så den mest tilpasningsparate vinder. Det handler ud over evnerne til at mestre situationen at kunne opbygge et stærkt brand som den, man kan opbygge et team omkring. ”Vi kan vælge at spille med, eller vi kan vælge at blive brikker i andres spil. Til gengæld er det ofte umuligt at holde sig ude at spillene,” konstaterer forfatteren.
Publiceret 26. september 2021 – Af EM – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg
I sangen ”Mother’s little helper” (1965) ramte rockbandet The Rolling Stones et centralt emne: ”I dag er forskellig fra i går” – ”Things are different today”. Videnskabsmanden og geniet Albert Einstein (1879-1955), der underviste som professor, blev engang spurgt, om de spørgsmål, han dikterede til årets eksamen, ikke var nøjagtigt de samme som sidste år. ”Jo,” svarede han, ”men jeg har forandret svarene!”
Sådan er det også at være med i karrierespillet, hvad enten det er i erhvervslivet, i politik eller i begge dele. Ofte findes der ingen faste regler – og ingen facitliste! Det er morgendagens løsninger, der interesserer. Det er disse løsninger, der afgør, hvem der vinder karrierespillet.
Det skriver Peter Horn i sin bog ”Karrierespillet – Sådan vinder du!” (Børsens Forlag). Han konstaterer:
Alle mennesker er involveret i karrierespil det meste af livet, men ikke nødvendigvis som de udfarende. Langt de fleste af os er bevidst eller ubevidst brikker i et af de mange spil, som foregår på alle niveauer i alle dele af samfundet.

Sommetider er reglerne ”blevet væk”
Nogle karrierespil har eksplicitte regler. Her hersker der ingen tvivl om spillereglerne. Men et stigende antal er implicitte – reglerne er ”blevet væk”. Derfor er f.eks. skakspilleren oppe mod hasardspilleren i en kamp, hvis udfald oftest vil være uforudsigeligt.
Bogen fortæller om de karrierespil, der udkæmpes i alle dele af samfundet. Især på det erhvervsøkonomiske område, hvor kampene ofte føres med en elegant brutalitet og et morderisk raffinement, der er langt større end nogensinde oplevet på den politiske arena.
Den kan tjene til inspiration for de mange, der søger at nå til tops i erhvervslivet, eller for de endnu flere, der prøver at forstå de indviklede spil, der på én gang udkæmpes til lands, til vands og i luften – og ofte sætter i tusindvis af arbejdspladser i drift.
Definitionen på karrierespillet:
”Karrierespillet er ens evne til i samspil med andre at udvikle de strukturer, der fører til opnåelse af et i forvejen fastsat mål.”
Der er en stillingtagen i denne definition, at karrierespillet skal gennemføres i samklang med andre og ofte også med deres medvirken. Det skyldes erkendelsen af, at ”no man is an island” – ”intet menneske kan stå alene”; men endnu mere, at specifikke kulturer og værdinormer er afgørende for, hvor langt man kan nå i sit karrierespil.
Tre procent inddrager 25 procent i karrierespil
De udfarende i karrierespillet på højere niveau er forholdsvis få, måske 2-3 procent af befolkningen, men langt flere, op mod 20-25 procent, involveres i spillene. Enten direkte som brikker, der kan bruges til at vinde delsejre, eller brikker, der kan ofres i det taktiske spil. Disse forholdsvis mange inddrages gennem deres arbejde, og en del vil ofte stå uforstående over for det, der skete.
Viden om karrierespil er påkrævet i en tid, hvor verden bliver mindre og markederne og jobmulighederne større. De store, internationale virksomheders politik om ”den menneskelige kapital” breder sig. Og globaliseringen stiller nye krav til vore politikere og magthavere om, at de selv på det lokale og regionale plan skal kunne spille ”de stores” spil. Dermed udvides spillene til at inddrage selv de små spillere, der skal øge indsatsen for at få gevinst.
Er karrierespil for ”pæne mennesker”?
Bogen trænger ind i motiverne bag karrierespillernes handlinger:
– Hvordan slipper de af sted med det, de gør?
– Hvad sker der bag de pæne facader?
– Hvordan udnyttes de andre karrierespillere?
– Kan man spille karrierespillet og fortsat være et pænt menneske?
– Hvem er de bedste og hvem er de dårligste spillere?
– Hvad får man ud af at spille karrierespillet?
Bogens undertitel er Sådan vinder du! Måske ikke første gang. De fleste vindere i det virkelige liv er revanchister. Den er derfor et opgør med holdningen om, at ”The Winner Takes It All”. Med talent, stædighed, rette ressourcer og viljen til at nå sine mål trænger man igennem.
—
Læs bogen:
Få Karrierespillet af Peter Horn som Hardback bog på dansk (saxo.com)