Konference: Mod har mange ansigter

Konferencen MOD HAR MANGE ANSIGTER blev holdt i Ledernes MødeCenter fredag 13. november.

Publiceret 15. november 2020 – af EM-team – webredaktør: Lucas Kanno Kastberg 

RESUMÉDet er en skrøne, at kvinder mangler mod til ledelse. Men de mangler måske motivation til at mobilisere det, der defineres som ”mental eller moralsk styrke til at handle eller tale i en situation, der kan være til fare eller skade for én selv”. Det handlede KIB – Executive & Boards konferencen MOD HAR MANGE ANSIGTER fredag 13. november i Ledernes MødeCenter i København om. Begivenheden var designet af Trine Birgitte Moulvad, VP, Zealand Pharma og Peter Horn, direktør, KIB. Birgitte Holst, General Manager, Henkel Nordic, var facilitator.

Annette Piilgaard       Birgitte Holst          Mette Bloch          Sussan Moser    Deborah Dunsire  Liselotte Hyveled

Konferencen udfordring til deltagerne: ”Hvordan får du mod til at tage det næste skridt i karrieren som leder og bestyrelsesmedlem? Og hvordan tør du gå nye veje og sammensætte et langt mere agilt team, end tilfældet er i dag – ved at bruge andre resurser og profiler end de gængse?”

Annette Piilgaard

KIBs formand Annette Piilgaard, adm. direktør og partner i NORD DDB, bød velkommen. Hun mente, at mod også ”kunne defineres som at være tro mod sig selv”. Og det kan så gå fra at omfatte de store, livstruende ting til at turde hælde gammel mælk i kaffen. Selv gik hun fra et ceo-job i et reklamebureau, fordi hun ikke var enig i en omorganisering uden at have et andet på hånden. Ret hurtigt viste et nyt job som ceo og partner i et andet bureau sig. Sådan kan man gå planken ud og komme tørskoet i land – hvis man har modet til det.

Line Sandberg

Line Sandberg, VP, Leo Pharma, der er medforfatter til bogen “Myter om magten” , fortalte i sit oplæg ”Fra Rising Star…” at hun ikke er ”specielt modig, men bare har gjort det, jeg synes er rigtigt”. Hun lægger vægt på at ”tro på sig selv og være sig selv”. Men også at sætte sine grænser. I bogen har hun og medforfatterne gjort op med de udfordringer i form af  ”fordomme og myter, som at kvinder ikke kan blive topledere, fordi de ikke vil, ikke tør eller bare ikke er der”. Hun understregede, at der ”intet bevis er for disse påstande. Kvinder udgør 64 procent på de videregående uddannelser. De har en anden tilgang til opgaver end mænd og det kan føre til misforståelse om, at kvinder ikke er ledertyper, ikke hårde nok osv.”

Line Sandberg understregede, at man ikke skal ”være bange for at fortælle, når man har gjort noget godt”:
⁃ vær synlig
⁃ Vær strategisk
⁃ Involver dig

Vi skal ”væk fra at tale køn. Vi skal tale om personer”. Og ” lederne bli’r aldrig bedre end dem I ansætter. Det er dem, der skal levere”.

Mette Bloch

Mette Bloch, forfatter, coach og verdensmester sagde i sit oplæg ”Modet til at vinde med vilje”, at der skal ”være noget på spil”. Det anførte hun som grund nummer et, grund nummer to, grund nummer tre… og så var det forstået:  ”Måske taber jeg ansigt. Det skal gøre ondt i maven.”

Da hun var blevet verdensmester – to gange – og havde vundet bronze to gange – blev udfordringerne andre. Med udgangspunkt i hjemmets sofa udtænkte hun et vildt mål. Hun ville prøve sig selv som stand-up comedian. En enkelt gang. Mandag 5. november – præcis om et år. Det måtte være nok forberedelsestid. Hvor var der plads? Søgte på google. Glassalen i Tivoli. Knap 1.000 pladser. Det måtte være nok. Hun ringede til Tivoli og indtalte en besked. Næste dag ringede de tilbage: ”Det kan ikke lade sig gøre” – pyhha – ”Men i stedet… kan du leje Tivolis Koncernsal med over 1.600 pladser.” Som sagt så gjort. Der skulle forberedes 2×45 minutter. Udelukkende med nye jokes. De måtte ikke være platte.


Hus og hjem blev sat på spil. Hun stod selv for det hele -også salget. ”Det handlede ikke om at holde vejret. Det handlede om at trække vejret.”

Mette Blochs nye eventyr er podcasten ”LykkeFix” , hvor hun interviewer kendte, herunder – stand-up comedians. Man skal tænke ”hvad er det værste der kan ske? Er det det værd?” Og så handler det ellers om “- når forberedelse møder mulighed”.

”Første workshop om MOD – Vinderbordet:
Mod er at være reflekterende frygtløs


Den første workshop havde bl.a. følgende forslag:
– Kan ikke lade være
– Stå ved sig selv
– Det rigtige at gøre
– Tage svære beslutninger

– Vinder: Reflekterende frygtløs

Susan Moser

Susan Moser, Forfatter, naturstensekspert og adm. direktør, Moser & Moser, fortalte i sit oplæg ”Bliv eventyrer i dit eget liv” at eventyrer er noget man er, ikke noget man kan blive. Hun har hele sit liv været drevet af nysgerrighed og det har præget hendes adfærd. Hendes uddannelse i natursten er sket i mesterlære – familien har været i den branche siden 1895 og hun har senere fulgt op med en merkonom, ophold på INSEAD  og en MBA.

”Jeg har aldrig tænkt på frygt, men er bare taget afsted. Og så har jeg været stålsat på mine mål,” lod hun forstå. Hun har færdedes i meget forskellige miljøer i Congo, Saudi-Arabien, Sydamerika, herunder Chile – lige omkring opgøret med diktatoren Pinochet, Nordamerika og Asien, herunder Kina.

Da hun skulle optages i Kvindelige Eventyrers Klub, havde hun kort tid forinden haft en blodprop i hjernen. Men hun ville gennemføre sit foredrag ”selv om jeg ikke kunne lytte, kun tale. Bagefter måtte jeg sove i 17 timer i træk for at komme til hægterne. Jeg blev optaget, selv om nogle af medlemmerne kritiserede mine billeders kvalitet”. Siden er hun kommet stærkt igen.

Hun er klar drevet af Blue Ocean Strategy – og beviste det, da hun opdyrkede et nyt marked for natursten i Mellemøsten, hvor hun har været involveret i store byggerier som rådgiver og leverandør.

At være eventyrer er ikke kun at bevæge sig rundt i verden. Eventyr findes alle steder – for tiden også i Gilleleje, hvor Susan Moser har indrettet sit hovedkvarter.

Dr. Deborah Dunsire

Dagens key note speaker, Dr. Deborah Dunsire, CEO, Lundbeck, talte på engelsk om “The courage and skills to employ different” – og hun fortalte om modet til at tage det næste trin, ”at tage en anden vej end den du er uddannet til. Prøve det, også selv om du måtte fejle. Det kan være ’discomfortable’ ubehageligt, men man kan arbejde sig gennem det”.

Hun understregede værdien af, at en adm. direktør sætter et anderledes team sammen: ”Find de mennesker, der på alle måder er dygtigere end dig og bero på dem.”

Hun fremhævede bl.a. et citat af Malcom Forbes: ”Diversitet: Kunsten at tænke selvstændigt – sammen.” Og sagde også, at ”det, der kan måles, kan gøres”.

Liselotte Hyveled

Liselotte Hyveled, VP, Novo Nordisk, fortalte i ”Case om autister”, hvordan man kan inkludere de ekskluderede og se deres unikke værdi. Novo Nordisk har ansat autister til job, hvor deres særlige egenskaber kommer til udtryk, på helt almindelige betingelser: ”Alle har deres 100 point. Deres point ligger anderledes end hos andre.”

Hun sluttede med at vise en video om ”Project Opportunity” (link kommer et stykke nede): https://www.novonordisk.com/about/who-we-are/Including-the-excluded.html

”Anden workshop om MOD: Her er forslagene
– hvad er dit?”

Forslag:

Bord 1
Nysgerrighed
Forandringsparat
Tålmodighed

Bord 2
Nødt til det forandringer
Innovativt mindset
Inkluderende

Bord 3
Åbenhed og transparent

Bord 4
Bevidsthed – det giver mening
Se værdien forretningsmæssigt

Bord 5
Nytænkende
Initiativrig
Drevet – turde gøre det

Bord 6
Mål
Branding værdi

Den næste konference: Ja til jobbet, fordi jeg er kvinde

Du kan tilmelde dig konferencen her: https://kvinderibestyrelser.dk/tilmelding-til-konferencen-alle/

Medlemskab af KIB: www.kvinderibestyrelser.dk