Konservatives Mona Juul støtter jobopslag: Erhvervslivet får brug for alle kompetencer

Resumé: Den erhvervspolitiske ordfører, der er tidligere topleder for et af Danmarks største reklamebureauer Envision og har haft et hav af bestyrelsesposter, mener med Det Konservative Folkeparti, at offentlige jobopslag om leder- og bestyrelsespositioner er at foretrække frem for kvoter som i Norge og Island. ”Forslaget vil have gode muligheder for at komme igennem. Dannmark står som mange andre lande overfor en stor erhvervsmæssig genrejsning efter coronavirus-pandemien,” siger hun.

Publiceret 31. marts 2020 – Af Peter Horn og Rikke Namunyak Marott (research)

Mona Juul er kendt for at gå helt og fuldt ind for det, hun tror på. Sådan var det, da hun som nyansat i Arla i 1991 og med en dugfrisk uddannelse som civiløkonom blev betroet de første ledelsesmæssige opgaver.  Sådan var det helt frem til 2019, da hun sagde farvel til posten som adm., direktør for et af Danmarks største reklamebureauer med en trecifret millionomsætning for at gå ind i politik. Hun havde da erfaring fra 23 tillidsposter, de fleste bestyrelsesposter og nogle i advisory boards. Herunder også formandsposten i branchens organisation Kreativitet og Kommunikation  2011-2016 – og i forretningsudvalget for Dansk Erhverv  fra 2013-2019.

”Nedgang kan også være en forretningsmulighed”

På falderebet, da hun med 3.846 personlige stemmer valg blevet valgt som den eneste konservative i Østjyllands Storkreds, hvor hun blev opstillet i oktober 2018, blev hun i Markedsførings The M-list siden citeret for: ”Jeg er stadig hepper i Envision, og min udfordring er hele tiden at holde mig væk. Men jeg gør det, og jeg prøver så bare at komme med lidt gode råd. Dårlige konjunkturer har det med at ramme branchen hårdt. Så vær beredt. Skær til. Sørg for at have rigeligt med varer på hylden. Og husk at nedgang også er en forretningsmulighed.”

Det med nedgangen sigtede ikke på den pandemi, som siden fulgte. Den kom ud af en lang erhvervserfaring med forskellige op- og nedture og fra 1999 med at opbygge Envision til en af de få vedvarende succeser i reklame- og kommunikationsbranchen.

”Som erhvervspolitisk ordfører og medlem af Folketingets Erhvervsudvalg  brænder der en hellig ild for det, jeg er gået ind til. Jeg vil gerne bruge min erfaring og mener, at det kan være svært for de mange unge politikere at have den rigtige tilgang uden nogen egentlig erhvervserfaring. Det skal ikke bruges i den øjeblikkelige situation, for jeg synes det er imponerende, hvordan man i Folketinget er gået sammen om at søge at løse den aktuelle udfordring. Vi får så se, om regeringens beslutning om at lukke Danmark ned er bedre end den svenske løsning. Jeg tror det ikke. Under alle omstændigheder kan vi stå i en ny situation ovenpå coronavirus-pandemien, der måske også vil kræve en anden politisk sammensætning,” siger Mona Juul.

”Jobopslag i stedet for kvoter tilgodeser alle”

Det Konservative Folkeparti har i sit program ikke taget egentlig stilling til diversitetsspørgsmålet. Mona Juul fremhæver, at partiet i sin tid, da kvinder fik stemmeret, var de første til at gøre en indsats – også på at involvere flere kvinder politisk. Partiets har også haft sin andel af kvindelige ministre siden 1924.

”Generelt kan man nok sige, at partiet har ”taget en pause” på en 20-30 år på dette område og derfor er det nok på tide at se på spørgsmålet med friske øjne. Kvoter som i Norge eller i Island er ikke konservativ politik. Til gengæld har jeg en positiv holdning til offentlige jobopslag af leder- og bestyrelsesposter, fordi forslaget som jeg opfatter det tilgodeser både kvinder og mænd. Man får lige mulighed, og det er der i afgørende grad brug for. Jeg har i mange forskellige sammenhænge hørt, at bestyrelser – udelukkende bestående af mænd – hævder, at de ikke kan få øje på kvinderne. Intet er mere forkert, og jeg kan på stedet altid fortælle, hvor de skal findes. Så der er naturligvis også mange kvalificerede kvinder til både leder- og bestyrelsespositionerne. Derfor vurderer jeg også, at forslaget har gennemførlighed: Det gør ikke forskel på kønnene og det mobiliserer sandsynligvis langt flere kvalificerede kandidater. Så må det være op til virksomhedernes ejere at vælge de rigtige – også ud fra et markedsperspektiv. De virksomheder, der har de bedste ledere og bestyrelser er vel også dem, der klarer sig bedst,” konstaterer Mona Juul.

”Der brænder en hellig ild for mine politiske mål. Så naturligvis er jeg frisk på en ministerpost,” siger den erfarne leder og bestyrelsesperson Mona Juul – nr. 2 fra venstre med sin folketingsgruppe og partileder Søren Pape Poulsen forrest.

Trods sin baggrund som civiløkonom fra Syddansk Universitet vil Mona Juul ikke gå ind i en vurdering af de samfundsmæssige og økonomiske konsekvenser ved de offentlige stillingsopslag af toplederpositioner.

”Det vil være interessant at få organisationerne til at vurdere det perspektiv,” siger hun.

”Der skal arbejdes hårdt for at vi lykkes”

Mona Juul vil om muligt gerne deltage i paneldebatten på den konference, som Kvinder I Bestyrelser holder om emnet senere på året i Landstingssalen på Christiansborg – hvis det på det tidspunkt er muligt ud fra den politiske situation.

”Ovenpå den nuværende krise er det vigtigt, at samfundet snarest muligt kan vende sig mod at få løst de opgaver, som skal løses både erhvervsmæssigt og politisk. Både nationalt og internationalt vil der ske betydelige ændringer og vi vil formentlig opgave andre markedsscenarier. Det har jeg ikke noget imod, for jeg er nok mest en fighter. Jeg ved også, at der skal arbejdes hårdt for at lykkes. Det var ikke for ingenting, at jeg sommetider sendte mine kvindelige – og vel også de mandlige – medarbejdere hjem med besked om, at de skulle forberede sig bedre til deres lønforhandlinger. Man skal simpelthen kunne sine ting, når man stiller op. Også i politik. Om jeg er frisk på en ministerpost? Naturligvis,” siger Mona Juul.

Folketingsmedlemmernes arbejdsplads (foto: Christoffer Regild).

Læs mere:

https://konservative.dk/aktuelt/



Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.