Politisk thriller: Når brandet bliver angrebet

Resumé: Det tidligere folketingsmedlem Sandy Brinck har begået en opskrift på et karaktermord på en politiker med bogen ”En fremmed i mit spejl”. Man fristes til at sige, at det ligger langt fra virkeligheden. Men når man så ser, hvad der sker bag murene på Christiansborg, er virkeligheden måske alt for tæt på. Medaljen har en bagside. Det ved forfatteren mere end nogen… Hør podcast med Mette Bloch i Lykkefix fra fredag 29.1.2021 https://www.blochamok.dk/podcast-1

Publiceret 24. januar 2021 – Anmeldelse: Peter Horn – Webredaktør: Lucas Kanno Kastberg

Identitetstyveri sker da ikke for politikere. Især ikke dem, der er fremme i skoene af de forkerte årsagen. Som en Inger Støjberg med en truende rigsretssag, en Morten Østergaard og en Orla Østerby med et #Metoo stempel i panden, for blot at nævne nogle få. Men det er udgangspunktet for det tidligere folketingsmedlem Sandy Brincks thriller ”En fremmed i mit spejl”, der netop tager udgangspunkt i, hvad der sker, når ens cpr-nummer bliver stjålet. Og mere end det. Bogens hovedperson, der bestemt ikke er identisk med forfatteren, bliver rystet i sin mentale grundvold, da hun igen og igen mister fodfæste i situationer, hvor hun kommer til at tvivle på sig selv. Var det virkelig hende, der skrev mærkelige ting på SoMe? Var det hende, der købte en bil og parkerede den ulovligt og lige foran Børsbygningen – og lavede stor ballade over følgerne?

Fra orden til disharmoni
Bogen har sit eget tempo. Forfatteren har helt forladt sit eget, tidligere univers og lagt sin stemme andetsteds i det politiske kaos. Et sted, hvor der hersker orden i villaen i Egå ved Aarhus, hvor der drikkes og spises med vennerne gennem mange år i weekenderne. Og hvor børnene præges af en by, hvor drengene altid mentalt går med en pæn skilning. Når disharmonien sætter ind, slår den derfor så meget desto hårdere.

Brandet, der krakelerer
Bogens præmis kan synes uden af trit med realiteterne. Men det holder rigtig godt, at ingen i det politiske spil kan holde til ret meget, før det personlige brand begynder at krakelere. De politiske venner falder fra en efter en, og de politiske modstandere tager sig mere eller mindre betalt for at støtte op. De fleste er sig selv nærmest, og henad vejen bliver rejsen frem og tilbage med flyet mellem Aarhus og København et tiltagende mareridt.

Forfatteren har godt fat i medaljens bagside i dansk politik. Når fornedrelsen først begynder, er vejen til det endelige sammenbrud nærmest uundgåelig. Det er interessant at se, hvorledes prisen for et personligt brand falder hurtigere end aktiekursen på Wall Street Sorte torsdag i 1929. Og det rejser spørgsmålet, om man som menneske kan overleve, når det man gennem år har opbygget, med ét ligger i ruiner. Hvor historien havner, skal være ufortalt her – den spænding må man selv opleve. Udover, at der er en sandhed i at nære en slange ved sit bryst.

Her ligger farligheden begravet
Bogens tempo er skiftende. De fleste steder fanger den de mange småborgerlige detaljer, som perspektiverer dramaets magi. Der er sjældent noget nervepirrende i sort kaffe, kedelige dialoger og et engagement i tilværelsen, der handler om at overleve frem for at leve. Måske er plottet for usandsynligt i al denne pænhed. Og det er netop dér, farligheden ligger begravet. Kniven i ryggen. Misundelsen. Forkert tolkede følelser. Og en loyalitet, der følger efter stemmetallene.

Forfatteren kan sit stof. Udover at præstere en politisk thriller giver bogen også forståelse for de mange synlige og usynlige spil, som finder sted mellem dens meget forskelligartede persongalleri. Det kan bruges i en politisk karriere – men også i en erhvervskarriere, hvor den politiske færdighed i stigende grad er en forudsætning for at kunne begå sig – side om side med det brand, man arbejdet hårdt for at etablere.

”Hvad nu, hvis det var mig?”
Bogen er nok for alvorlig til at være egentlig underholdende. Den appellerer snarere til den krybende fornemmelse af, ”hvad nu, hvis jeg blev udsat for dette identitetstyveri? Hvem ville gøre det? Hvad ville der ske?”

En fremmed i mit spejl : roman
Af Sandy Brinck
Byens Forlag
281 sider
ISBN 978-87-93938-85-4
299 DKK